Madala valgusisaldusega toidu valmistamine

Näpunäited PKU-sõbralike köögiviljade kohta!

PKU korral võib  toidu valmistamine olla väljakutse, kuid valida on palju maitsvaid ja toitvaid köögivilju! Siin on 5 näpunäidet köögiviljade kohta, mis on madala valgusisaldusega, kuid sobivad paljudesse retseptidesse ja on toitvad.

Jakavili (jackfruit)

Toitev ja liha tekstuuriga! Ideaalne lihaasendajana takodes, hautistes või rebitud jakana.

Lillkapsas

Madala valgusisaldusega (1,9 g/100 g) ja seda saab kasutada riisina või gratäänides. Proovige valmistada lillkapsapüreed!

Suvikõrvits

Mitmekülgne ja seda saab valmistada madala rasvasisaldusega pastana (zuudlid). Kasutage hautistes või praadige oliiviõli ja ürtidega

Porgandid

Magusad ja krõmpsuvad! Ideaalne suppidesse või suupisteteks. Kasutage neid hautistes, et lisada maitset ja värvi.

Baklažaan

Liha tekstuuriga ja kergesti imab maitseid. Kasutage hautistes, lasanjes või küpsetage vürtsidega

Meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit. Toodet tuleb kasutada tervishoiutöötaja järelevalve all. Enne toote kasutamist retsepti osana pidage alati nõu tervishoiutöötajaga, kuna toote toiteväärtus võib temperatuuri mõjul muutuda.

Tutvumine väikese valgusisaldusega puu 

Puu  ja köögiviljad sisaldavad kiudaineid, vitamiine ja muid toitaineid, mis on tervislikuks toitumiseks vajalikud. Enda jaoks uute puu  ja köögiviljade avastamine võib rikastada teie menüüd värskete vahepalade, retseptide ja uute maitsetega, hõlbustades nii toitumiskava koostamist. Paljud puu¬  ja köögiviljad, mida kunagi peeti eksootilisteks, on nüüd saadaval enamikus toidupoodides. Rõõmustage end, lisades oma menüüsse väikese valgusisaldusega puu  ja köögivilju!

Mango

1/2 tassitäit (83 g): 54 kalorit

Valku – 0,4 g*

Fenüülalaniini – 14 mg

Kiudaineid – 1,3 g

Mõned kutsuvad mangot troopiliste viljade kuningaks. Meie kutsume seda fantastiliseks väikese valgusisaldusega vahepalaks. Mangod võivad olla erinevates värvitoonides, kuid küpsena on neil kõigil magus, mahlane ja õrn tekstuur. See on puuvili, mida saab kasutada paljudes retseptides. Lisage seda väikese valgusisaldusega riisile, mitmekesistage sellega salatit või valmistage külmutatud mangotükke kasutades smuutisid.

Kiivi

1 vili (69 g): 42 kalorit

Valku – 0,8 g*

Fenüülalaniini – 30 mg

Kiudaineid – 2,1 g

Kiivi on suurepärane eksootiline vili, mis on saadaval kohalikes toidupoodides. Kiivi pärineb Hiinast ning seda tuntakse ka Hiina karusmarjana. Tänapäeval kasvatatakse kiivit Uus Meremaal, Iisraelis, Itaalias ja Californias. See väike roheline puuvili on suurepärane lisand puuviljasalatitele ja smuutidele.

* Valgusisaldus on esitatud informatiivsel eesmärgil. Palun lugege toote etiketil olevat teavet ja kontrollige valgusisaldust.

Meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit. Toodet tuleks kasutada tervishoiutöötaja järelevalve all. Enne toote kasutamist retsepti osana pidage alati nõu tervishoiutöötajaga, kuna toote toiteväärtus võib temperatuuri mõjul muutuda.

LUUSTIKU TERVIS JA FKU – Faktid, mida peaksid teadma.

FKU korral tuleb  luude  tervisele  veidi rohkem tähelepanu pöörata, eriti kaltsiumi  saamise osas. Faktis luude tervise kohta: Terved luud on olulised selleks, et olla  tugev  ja elada aktiivselt. Luud tugevnevad pidevalt seestpoolt. Kõva luu väliskesta sees on käsnjas (peamiselt kollageenist) struktuur, mis varustab oluliste mineraalide ja toitainetega kõva “kesta”. Kõva välimine luu sisaldab kaltsiumi jt.mineraale …

Lugege lisaks

Lugege madala valgusisalduse ja valgu küllastumisega seotud müütide kohta

„Ma saan oma PKU-ga hakkama ka ilma  valguasendajateta“ Lugege madala valgusisalduse ja valgu küllastumisega seotud müütide kohta „Ma saan oma PKU-ga hakkama , süües lihtsalt madala valgusisaldusega toite ilma valgulisandit tarbimata“  Tõde on see, et PKU korral vajab  inimene oma toiduvalikus  fenüülalaniinivaba valguallikat. Valgulisand on spetsiaalselt modifitseeritud valguallikas, mis on loodud just PKU-ga toimetulekuks ja …

Lugege lisaks