Peakokkadest koosnev konsiilium: kokakunst düsfaagiatoitude valmistamisel

Nutricia on kutsunud ellu peakokkadest koosneva konsiiliumi algatuse: tegemist on ainulaadse düsfaagiaekspertide (sh tervishoiutöötajate, patsientide ja hooldajate) ja maailmaklassi peakokkade koostööga, kelle eesmärk on muuta üheskoos neelamisraskuse diagnoosiga patsientide toit nauditavaks. Konsiiliumi lõppeesmärk on muuta düsfaagiapatsientide jaoks söömine meeldivamaks, töötades välja düsfaagiadieedi jaoks sobivad  toiduvalikud, mille toidud ja joogid on ohutud ja toitvad ning lisaks ka isuäratavad.

2017. aastal Barcelonas toimunud peakokkadest koosneva konsiiliumi esimesele kohtumisele tulid kokku eksperdid kogu Euroopast ja sestsaadik on koostöös töötatud välja retsepte, mis inspireerivad ja on informatiivsed düsfaagiatoite valmistavate peakokkadele ning hooldajatele nii haiglates ja tervishoiuasutustes kui ka kodus. Nad töötasid üheskoos välja ja  lubasid rakendada ellu ka „Düsfaagiareeglite“ põhimõtted.

Mis on Düsfaagiareeglid?

Peakokkadest koosneva konsiiliumi põhimõte on, et düsfaagiaga patsiendid väärivad meeldivaid toidukordi, et tagada neile võimalikult hea elukvaliteet. Olgu nad siis haiglas, hooldusasutuses või kodus, maitsev toit võib patsientide elu uuele tasemele viia. Kogu peakokkadest koosneva konsiiliumi tegevus on rajatud sellele veendumusele ja selle põhjal töötati välja Düsfaagiareeglid – ühine liikumine patsientidele parema toidu pakkumiseks, mis aitab toetada tervislikumaid söömis- ja joomisharjumusi.

Düsfaagiareeglid tuginevad kolmel põhimõttel

OHUTUS. Düsfaagiaga inimesed vajavad ohutuks neelamiseks kindla tekstuuriga toite ja jooke. Ohutuma söömise tagamiseks on vajalik ka korralik kätepesu, köögi puhtus ja toidu nõuetekohane säilitamine.

TOITVUS. Toitvusel on düsfaagiaga inimeste elulemusel, paranemisel ja heaolu seisukohast oluline roll. Menüü peab olema tasakaalustatud toitainete sisaldusega ja koosnema väga erinevatest toitudes ning jookidest.

NAUDING. Igaühel on õigus süüa maitsvat toitu ja toidu ning joogi kaudu meeldivate elamuste pakkumine on peakokkade ning hooldajate prioriteet. Meeldiva toiduelamuse loomisel on põhitegurid maitse, lõhn ja serveerimine.

Dysphagia Connect: Nutricia toetab patsiente nii haiglas kui ka kodus

Izrakstīšana no slimnīcas pēc insulta un disfāgijas diagnoze var būt satraucošs laiks visiem iesaistītajiem. Daudzi pacienti un tuvinieki, kuri par viņiem rūpējas, bez to cilvēku padoma un uzraudzības, kuri viņus aprūpēja, uzturoties slimnīcā, nav pārliecināti, kā mājas apstākļos tikt galā ar jauno ēdienu un dzērienu pagatavošanas veidu.

Düsfaagiaga insuldijärgse patsiendi haiglast koju saatmine on kõigile asjaosalistele muret tekitav. Paljud patsiendid ja nende lähedased või hooldajad ei oska kodus uuel viisil toite ja jooke valmistada. Nad vajavad nõuandeid inimestelt, kes nende eest haiglas viibimise ajal hoolitsesid.

Sel põhjusel on Nutricia peakokkadest koosneva konsiiliumi toel töötanud välja programmi „Dysphagia Connect“. Programm selgitab, mis on düsfaagia ja mida see patsiendi ning hooldaja jaoks tähendab. Lisaks sellele kuulub programmi ka kaunilt kujundatud juhendav kokaraamat, mis annab kasutajale suuniseid alates düsfaagiaga patsiendile toidu valmistamise põhitõdedest kuni tipptasemel toitude ja jookideni. Raamatus on antud ka üksikasjalik teave muudetud tekstuuriga toitude ning jookide ohutuse, valmistamise ja serveerimise kohta.

Nutricia Dysphagia Patient Leaflet A5 ET

Dysphagia Connect

Toitumine neelamishäirete korral

Insult on raske nii patsiendile kui tema perele. Insulti põhjustab aju verevarustuse häire, mis on kõige sagedamini põhjustatud trombist või hapratest veresoontest. Insuldi tagajärjel võivad tekkida probleemid liikumise ja tasakaaluga, aga ka neelamisraskused (düsfaagia). Düsfaagiat esineb umbes pooltel insuldipatsientidel. Düsfaagia võib ilmneda ka vähiravi kõrvaltoimena, aga ka neuroloogiliste probleemide (nt dementsus, Parkinsoni tõbi ja hulgiskleroos) …

Lugege lisaks