Haavaravi ja toitumine

Nahk on meie organismi üks kaitsebarjääridest. Naha vigastamisega suureneb infektsioonide risk. Haavad võivad tekkida vigastuste, operatsioonide, surve või hõõrdumise tagajärjel. Haavad on ägedad või kroonilised. Äge haav paraneb nii nagu eeldatud ja oodatava ajaperioodi jooksul. Krooniline haav tekib ja paraneb pikema perioodi jooksul.

Toitumise tähtsus haavaravi osana on hästi teada, kuid me ei pruugi sellele kohe automaatselt mõelda. Hea toitumine aitab haavade paranemisele kaasa, kuid kehv või alatoitumine aeglustab või peatab haavade paranemise. Teatud kindlad toitained omavad haavade paranemise protsessis võtmerolli. Valgud on ehitusklotsideks terves meie organismis, kaasa arvatud nahas ja lihastes.
Väga tähtis on, et infektsioonidega võitlevad keharakud funktsioneerivad korrektselt ja aitavad haavas olevatel kahjustunud kudedel paraneda.

Haavade paranemisprotsessis on väga olulised toitained arginiin, C- ja E-vitamiin, seleen ja tsink, millest igaühel on selles protsessis tähtis roll. Energia saamine süsivesikutest ja rasvadest on samuti tähtis, sest organism vajab haavade paranemise protsessiks tavapärasest rohkem tuge. Ka dehüdratsioon võib mõjutada haavade paranemist, mistõttu on piisavas koguses vedeliku tarbimine kogu päeva jooksul väga tähtis.