FKU korral tuleb luude tervisele veidi rohkem tähelepanu pöörata, eriti kaltsiumi saamise osas.
Faktis luude tervise kohta:
- Terved luud on olulised selleks, et olla tugev ja elada aktiivselt.
- Luud tugevnevad pidevalt seestpoolt. Kõva luu väliskesta sees on käsnjas (peamiselt kollageenist) struktuur, mis varustab oluliste mineraalide ja toitainetega kõva “kesta”. Kõva välimine luu sisaldab kaltsiumi jt.mineraale ning fosfaate – mis on luude tugevuse jaoks hädavajalikud.
- Luude jaoks olulised toitained on kaltsium, fosfaat, D-vitamiin ja K-vitamiin. Kaltsiumil on keskne roll, kuna 99% keha kaltsiumist talletub luudes.
Kuidas täpselt toimub luude ainevahetus ja mis rolli mängib kaltsium?
Kaltsiumi taset veres reguleerivad hormoonid nagu kaltsitoniin, kõrvalkilpnäärme hormoon ja D-vitamiin. Kui kaltsiumi tase veres on liiga kõrge, suunavad need need hormoonid kaltsiumi luudesse talletamiseks. Kui kaltsiumi tase veres on liiga madal, vabastatakse kaltsium luudest, et tasakaalustada puudujääk veres.
Mida see tähendab?
Kuna keha reguleerib ise kaltsiumi taset, ei saa luud lõputult kaltsiumi talletada. Luud vajavad pidevalt “täiendamist” – seega on igapäevane piisav kaltsiumi tarbimine kõige tõhusam viis saavutada optimaalne luutihedus FKU korral.
Heaks kaltsiumiallikaks on piimatooted – aga FKU madala valgusisaldusega dieedil ei saa neid tarbida (või ainult piiratud koguses). Mis siis teha?
- Aminohapete segud (AMM-id) tulevad appi! Need mängivad olulist rolli alternatiivsete kaltsiumiallikatena.
- Miks? Need sisaldavad lisaks fenüülalaniinivabale valgule ning mikrotoitainetele ka kaltsiumi. Lisaks on FKU aminohapete segud suurepärased, kvaliteetsed, madala valgusisaldusega piimaasendajad.
Kõik AMM-id ei ole ühesugused:
- Tasub oma ravimeeskonnalt küsida soovitust kõrge kaltsiumisisaldusega AMM-i kohta, mis ideaalis sisaldab 10 g pulbris (segatuna 100 ml veega) sama palju kaltsiumi kui 100 ml piima (umbes 120 mg).
- Pea meeles, et kaltsiumivajadus sõltub Sinu vanusest, seega küsi oma arstilt, milline AMM sobib Sulle kõige paremini
Meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit. Toodet tuleks kasutada tervishoiutöötaja järelevalve all. Enne toote kasutamist retsepti osana pidage alati nõu tervishoiutöötajaga, kuna toote toiteväärtus võib temperatuuri mõjul muutuda.